7 Kasım 2010 Pazar

Urban Age-Istanbul: City of Intersections-Kesişimler Şehri

London School of Economics'in Şehircilik Okulu'nun dünya şehirleri üzerinde yaptığı toplantılar ve yayınlar, günümüz kentleşme dinamiklerinin dünya ölçeğinde aldığı biçim üzerine nitelikli.

Şu SAYFADA farklı dünya şehirleriyle ilgili metinler var.
ŞURADA ise pek çok rapora ulaşılabilir.

Bu toplantılardan biri 2009 senesinde İstanbul'da yapıldı ve toplantıdaki bildiriler bir internet gazetesi formatında yayınlandı. Oldukça doyurucu ve esaslı tebliğler hem Türkçe hem de İngilizce okunabilir.


İngilizcesi: Istanbul- City of Intersections PDF 


Türkçesi: İstanbul- Kesişimler Şehri PDF

Toplantının tüm videoları Youtube'a konmuş.
Video 1
Video 2
Video 3


Saskia Sassen İstanbul'un mevcut konumunu küresel akışlar içinde çözümlemiş ve özellikle 2000 sonrasında İstanbul'un yükselen grafiğini ayrıntılı istatistiklerle anlatmış. Tebliği internet gazetesinde de yayınlanmış. Konuşması şuradan izlenebilir.

Richard Sennett'e göre İstanbul bir "eklem kent". O da özellikle sokak kültürü ve kamusallık tartışması bağlamında zihin açıcı bir konuşma yapmış. Onun da tebliği internet gazetesinde yayınlamış. Konuşması şuradan izlenebilir.  

Hashim Sarkis'in sunumu İstanbul'u Akdeniz ve "Ortadoğu" coğrafyası içinde mükemmel çözümlemiş. Sarkis'e göre "İster finans ve altın piyasalarıyla, ister tekstil ve moda sektörüyle ya da inşaat ve emlak girişimleriyle izah edilsin, şehrin erişimi, giderek artan boyutlarda Türkiye’nin halihazırdaki coğrafyasının ve ulusal bir alana sıkışmışlığının ötesine geçmiştir-İstanbul’un ekonomik etkisi bölgesel ve coğrafi yakınlıklar dolayısıyla Orta Asya ve Balkanlar’dan oluşan bir ikinci halkaya dolayısıyla da dünyaya uzanmıştır." Konuşması şuradan izlenebilir.

Videolarda ayrıca Çağlar Keyder, İlhan Tekeli, Şevket Pamuk, Sema Erder, İhsan Bilgin ve başka pekçok ismin konuşmaları mevcut.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder