Rahmetli Turgut Cansever'in 1949 yılında yazdığı Selçuk ve Osmanlı Sanatı'nda Sütun Başlıkları adlı doktora tezi olağanüstü bir çalışma ve gayretle Faruk Deniz tarafından hazırlanarak Klasik Yayınları tarafından basıldı. Medya'da da geniş yankı bulan bu eser Cansever'in mimarlık anlayışının izini sürmek bakımından kritik bir yere sahip. Ayrıca eser Türkiye'de Sanat Tarihi alanında yapılmış ilk doktora tezi ünvanına da sahip.
Sonsuz Mekanın Peşinde adıyla okuyucuya sunulan kitabın hazırlanış sürecine yaklaşık üç yıl boyunca şahitlik ettiğim için söyleyebilirim ki harika bir iş çıkarıldı.
Klasik Yayınları ayrıca Turgut Cansever'in Mimar Sinan kitabını da yeniden basmış. Turgut Cansever'in Doçentlik çalışması da yine Faruk Deniz tarafından titizlikle yayına hazırlanıyor. 2011 bitmeden onu da raflarda görürüz inşallah.
Halil İbrahim Düzenli'nin Turgut Cansever'in mimarlığı üzerine yazdığı ödüllü tezi de yine Klasik Yayınları arasından İdrak ve İnşa: Turgut Cansever-Mimarlığın İki Düzlemi adıyla basılmıştı. Bu eser Cansever mimarlığının serencamını tarihi gelişimi içinde ve ayrıntılı biçimde anlatması bakımından çok kıymetli bir çalışma.
Meraklısı için belirtmek isterim ki, Cansever'in mimarlık serüvenini anlamak için bir diğer çalışma iki kıymetli mimar Uğur Tanyeli ve Attila Yücel tarafından hazırlanan ve Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi tarafından basılan Turgut Cansever: Düşünce Adamı ve Mimar adlı eser. Fakat bu eserin baskısı tükenmiş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder