9 Aralık 2011 Cuma

Urban Age-Istanbul: City of Intersections-Kesişimler Şehri


2009 senesinde Urban Age toplantıları çerçevesinde İstanbul'da da kapsamlı bir toplantı yapıldı. Medyada yeterince yer bulduğunu söylemek zor. Toplantıda uzmanlık bakımından pekçok önemli ismin bildirileri mevcut. Bu bildirilerin bir kısmı internet gazetesi formatında yayınlanmış. Oldukça doyurucu ve esaslı tebliğler hem Türkçe hem de İngilizce okunabilir.

Türkçede: İstanbul- Kesişimler Şehri PDF

In English: Istanbul- City of Intersections PDF

Toplantının tüm videoları Youtube'a konulmuş. Bunların tamamına şu sayfalardan bakılabilir.

Saskia Sassen İstanbul'un mevcut konumunu küresel akışlar içinde çözümlemiş ve özellikle 2000 sonrasında İstanbul'un yükselen grafiğini ayrıntılı istatistiklerle anlatmış. Tebliği internet gazetesinde de yayınlanmış. Konuşması şuradan izlenebilir.

Richard Sennett'e göre İstanbul bir "eklem kent". O da özellikle sokak kültürü ve kamusallık tartışması bağlamında zihin açıcı bir konuşma yapmış. Onun da tebliği internet gazetesinde yayınlamış. Konuşması şurada

Hashim Sarkis'in sunumu İstanbul'u Akdeniz ve "Ortadoğu" coğrafyası içinde mükemmel çözümlemiş. Sarkis'e göre "İster finans ve altın piyasalarıyla, ister tekstil ve moda sektörüyle ya da inşaat ve emlak girişimleriyle izah edilsin, şehrin erişimi, giderek artan boyutlarda Türkiye’nin halihazırdaki coğrafyasının ve ulusal bir alana sıkışmışlığının ötesine geçmiştir-İstanbul’un ekonomik etkisi bölgesel ve coğrafi yakınlıklar dolayısıyla Orta Asya ve Balkanlar’dan oluşan bir ikinci halkaya dolayısıyla da dünyaya uzanmıştır." Konuşması şurada.

Videolarda ayrıca Çağlar Keyder, İlhan Tekeli, Şevket Pamuk, Sema Erder, İhsan Bilgin ve başka pekçok ismin konuşmaları mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder