2 Aralık 2011 Cuma

Erik Olin Wright: The Wisconsin Story

Erik Olin Wright 19 Şubat 2011'de Madison-Wisconsin'de ABD tarihinin en uzun süreli halk işgali olarak tarihe geçen eylemiyle ilgili Berlin'de Rosa Luxemburg konferansında konuşuyor. ABD'de sürmekte olan sınıf mücadelesinin açık bir sahnesi haline gelen Madison'daki toplumsal hareketin siyasal ve ekonomik arkaplanıyla ilgili Erik Olin Wright (UW Madison Sosyoloji Bölümü'nün otuz yıldan fazladır mensubu, bölümün uzun yıllar başkanı ve şu an Amerikan Sosyoloji Derneği'nin de başkanı) oldukça önemli bir konferans vermiş. Madison geleneksel olarak ABD'deki liberter-sol geleneğin en güçlü olduğu yerlerden birisi. Bunun yanı sıra güçlü bir toplumsal muhalefet geleneği var. Bu son olayları Amerikan Tahrir'i olarak adlandıran yorumcular da var. Bununla ilgili bir sempozyum da yapılmış. Bu işgale polis ve itfaiyecilerin de katılması birçok bakımdan dikkate değer ve Wright buna da değiniyor.

Erik Olin Wright
Erik Olin Wright şehirdeki ve tabi üniversitedeki en güçlü entelektüellerin başında geliyor ve ayrıca sivil muhalefetin de önderlerinden. Son kitabı American Society (giriş düzeyinde de olsa) toplumsal eşitsizlikler ve sınıflaşma dinamiklerini en açık-seçik şekilde nasıl anlatılırın kitabı. Bu kadar önemli bir sosyologun Türkçe'de henüz tek bir eseri bile yok maalesef.
Toplumsal hareketlerin yeni eğilimlerini okumak bakımından önemli bir konuşma. (Bir de keşke herkes İngilizceyi Wright gibi konuşsa, Zeki Müren Türkçesi gibi :))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder