1 Şubat 2012 Çarşamba

Pierre Bourdieu: Yer Etkileri

Bourdieu'nün Yer Etkileri (Site Effects) makalesinden dikkatimi çeken bir paragrafın çevirisi. Wacquant'ın Kent Paryaları ile birlikte düşünüldüğünde manidar bir analiz.


“İstenilmeyen kişilerin aktif biçimde dışarıda tutulmasıyla kurulan bir kulüp gibi, yüksek tabaka semti, sakinlerinin her birinin, kendi üyelerinin biriktirdiği toplam sermayeden pay sahibi olmalarına izin vererek onları kutsar. Aynı şekilde, damgalanmış olan bölge de sembolik olarak kendi sakinlerinin değerini düşürür ki, karşılığında, bölgenin sembolik değer kaybına sebep olan yine kendi sakinleri olacaktır. Çeşitli toplumsal oyunlarda yer almak için gereken bütün kartlara sahip olmadıklarından dolayı, birlikte pay sahibi oldukları tek şey, ortak aforozlarıdır. Kendi mülksüzlüğünde homojen bir topluluk, tekil bir mevkide toplanarak, en başta kültür ve kültürel pratikler olmak üzere bu mülksüzlüğü daha da güçlendirir: en fazla dezavantajlı olanların ya da “normal” varoluşun en uzağındakilerin sınıf, okul ya da kamu yaşamı seviyesinde uyguladıkları basınç, genel bir seviyelendirmede her şeyi aşağıya çeker. Kaynaklardan mahrumiyetin de genel olarak imkânsız kıldığı, diğer sitelere göç etmenin dışında başka bir kaçış bırakmazlar.
İster ulusal düzeydeki konut politikalarında, ister yerel düzeydeki devlet destekli konutların inşa ve paylaştırılmasında ya da kamu hizmetlerine yönelik seçimlere ilişkin, mekân üzerine yapılan mücadeleler ilaveten daha kolektif biçimler üstlenebilir. Bu mücadelelerin en belirleyicisi olan nihai kıymet, arazi, konut ve ayrıca büyük ölçüde iş ve eğitime değer kazandırma kapasitesi yoluyla mekân üzerine muazzam bir güce sahip olan devlet politikasıdır.”Pierre Bourdieu.

“Like a club founded on the active exclusion of undesirable people, the fashionable neighborhood symbolically consecrates its inhabitants by allowing each one to partake of the capital accumulated by the inhabitants as a whole. Likewise, the stigmatized area symbolically degrades its inhabitants, who, in return, symbolically degrade it. Since they don't have all the cards necessary to participate in the various social games, the only thing they share is their common excommunication. Bringing together on a single site a population homogeneous in its dispossession strengthens that dispossession, notably with respect to culture and cultural practices: the pressures exerted at the level of class or school or in public life by the most disadvantaged or those furthest from a "normal" existence pull everything down in a general leveling, They leave no escape other than flight toward other sites (which lack of resources usually renders impossible). Struggles over space may also assume more collective forms, whether at the national level concerning housing policies, or at the local level, with regard to the construction and allocation of subsidized housing or the choices for public services. The ultimate stake for the most decisive of these struggles is governmental policy, which wields an immense power over space through its capacity to give value to land, housing and also, to a large extent, to work and education.” Pierre Bourdieu, Site Effects.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder